fbpx Tile Trade Center, by Ri.Pa.

Verschillende soorten parket

Parket bestaat uit verschillende afwerkingen en structuren. Parket is een ruim begrip. Er bestaan zowel meerlaagse als massieve parketvloeren. Afhankelijk voor welke ruimte je een vloer zoekt, informeer je je best over de verschillende soorten en afwerkingen. Wij hebben zowel geoliede als geverniste parketvloeren in ons assortiment.

Soorten afwerking

Elk type afwerking heeft zijn eigen specifieke kenmerken, zowel qua uitzicht als onderhoud.

Geolied parket

Parketolie aanbrengen is een verzadigingsproces: de olie dringt in de houtnerven van het parket tot deze volledig gevuld zijn. Deze parketolie kan manueel of machinaal worden aangebracht. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt in het droogproces van de vloer.

gevernist_parket

Gevernist parket

Door het aanbrengen van vernis wordt er een film gevormd op het oppervlak, die de poriën van het hout volledig afsluit. Lamett eiken parket wordt afgewerkt met matte vernis, die zo veel mogelijk het uitzicht van geolied parket benadert.

Parketvernis wordt kruiselings aangebracht met een rol, schuin over de richting van de houtvezel. Er worden meerdere lagen aangebracht die tussentijds moeten drogen. De totale dikte van deze vernislaag bepaalt de slijtweerstand van de parketvloer.

Soorten geolied parket

Parket kan op 2 manieren geolied worden

UV-drogen-parket

UV geolied parket (machinaal)

De olie wordt met een borstel of rol gelijkmatig aangebracht in de richting van de houtvezels. Na een korte indringingstijd wordt deze parketolie machinaal ingewreven, de overtollige olie wordt machinaal verwijderd. De planken worden in enkele seconden gedroogd met UV-stralen.

Vooraf wordt er aan de olie een foto-initiator toegevoegd die door de UV-straling geactiveerd wordt. Deze moleculen zetten de uithardingsreactie in gang. De planken verlaten droog de oliestraat en zijn klaar om verpakt te worden.

oliestraat-oxidatief

Oxidatief geolied parket (artisanaal)

Het aanbrengen van de parketolie gebeurt op artisanale wijze. Elke plank wordt manueel geolied met een parketolie van zeer hoge kwaliteit. Om de look van een authentiek geolied parket te bekomen wordt de olie aangebracht en opnieuw weggeveegd totdat er een optimale verzadiging van de houtvezels is.

Om de kleur te fixeren worden de planken gedurende 5 dagen in de droogrekken geplaatst, waar ze de tijd hebben om op volledig natuurlijke wijze te drogen. Het resultaat is een plank met uitgesproken houtnerven, zowel in de lichte als donkere kleuren. Vroeger werd dit volledige proces ter plaatse uitgevoerd, met veel praktische ongemakken tot gevolg (stof, ruimtes die enkele dagen niet toegankelijk waren, … ).

 

Soorten structuren

Parket wordt onderverdeeld op basis van de samenstelling van de planken.

massief-parket

Massief parket

Massief parket bestaat uit een massieve blok hout, hierin wordt dan een tand en groef aangebracht. De meeste mensen denken bij een volle massieve plank dat dit de ‘top’ is onder de parketvloeren. Maar een massief parket is gevoelig voor krimpen en uitzetten en zal vaak door de parketteur afgeraden worden.

Als je echter goed beseft en accepteert dat een massieve plank ‘leeft’ en tussen winter en zomer kan krimpen of uitzetten, is er geen probleem. Massief parket is een zeer edel product.

meerlaags-parket

Samengesteld of meerlagen parket

Meerlagen parket, ook vaak lamelparket of samengesteld parket genoemd, bestaat uit 3 of meerdere lagen hout die haaks op elkaar geplaatst zijn. De toplaag is hardhout (bij Lamett eik) van minstens 2,5mm dik en de lagen daaronder zijn ook houtproducten, maar van naaldbomen of plaatmateriaal (vb. multiplex, geperste houtvezel (HDF), ….).

Dit type parket is de oplossing voor de problemen die kunnen voorkomen bij massief parket. Meerlaags parket is veel stabieler dan een massieve parketvloer.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van Lamett, u vindt hun uitgebreid gamma vloeren in onze toonzalen.


Test