fbpx Tile Trade Center, by Ri.Pa.

Help je parketvloer gezond de winter door

In de wintermaanden maken we het binnen graag warm en gezellig: de verwarming gaat een graadje hoger of de kachel wordt aangemaakt en we letten erop de deuren te sluiten.  Op zich is dit prima, maar hierdoor daalt de luchtvochtigheid in huis gevoelig en daar heeft je parketvloer onder te lijden.

Tussen 45 en 65%, dit is de ideale luchtvochtigheid in huis voor zowel jij als je parket. Is de luchtvochtigheid lager, dan gaat je parket krimpen en in het ergste geval zelfs barsten vertonen. Is de vochtigheid te hoog, dan gaat hij uitzetten. Met een hygrometer kan je dit makkelijk meten.

Heb je een geolied parket? Zorg dan dat je parket goed gevoed de winter in gaat door een geschikte zeep te gebruiken voor het wekelijks onderhoud (bv. Woca Natuurzeep).

 

luchtbevochtiger_lamett 

 

Let op de luchtvochtigheid

Een luchtbevochtiger is een zeer effectief apparaat dat kan helpen om de luchtvochtigheid in huis in de wintermaanden tussen de gewenste 45 en 65 procent te houden. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, waardoor je er altijd een kunt vinden die past bij de grootte van de ruimte die je wilt bevochtigen.

Koop planten

Sommige planten zorgen niet alleen voor sfeer en zuurstof in je interieur, maar zuiveren ook de lucht.  Ze zetten CO2 om in zuurstof en produceren waterdamp, waardoor de luchtvochtigheid in huis wordt verbeterd. Ideaal dus in je woonkamer of op de slaapkamer.
Enkele toppers: varen, pannenkoekenplant en klimop.

lamett_winter_2

raam_lamett

Ventileer de ruimte

Voornamelijk op regenachtige dagen is het aangeraden om gedurende een kwartiertje ramen en deuren open te zetten. Niet heel aantrekkelijk, maar zo krik je de luchtvochtigheid op een eenvoudige manier op. Op vriesdagen is de luchtvochtigheid buiten ook erg laag en heeft dit minder effect.

Dit artikel is gebaseerd op informatie van Lamett, u vindt hun uitgebreid gamma vloeren in onze toonzalen.

Test